[...] Polskiego Stowarzyszenia Spółdzielni Mleczarskich. Lekarze z międzynarodowej organizacji LMO twierdzą, że 80 procent ludzkości mleka po prostu nie trawi. W Polsce, gdzie tradycja picia mleka jest długa, problemy z przyswajaniem cukru mlecznego, zwanego laktozą, ma połowa obywateli. Z badań doktor Doroty Szostak-Węgierek z Instytutu [...]
[...] materiałów do tego artykułu poświęciłam wiele nocnych godzin na przeglądanie co ciekawszych stron WWW i doprawdy nie znalazłam strony traktującej o odżywianiu sportowców, gdzie nie pisałoby się o diecie optymalnej. Jest to najczęściej poruszany temat. Niech przykładem będzie portal Polskiej Kulturystyki, gdzie wieczorami bywa jednocześnie na [...]
[...] Polskiego Stowarzyszenia Spółdzielni Mleczarskich. Lekarze z międzynarodowej organizacji LMO twierdzą, że 80 procent ludzkości mleka po prostu nie trawi. W Polsce, gdzie tradycja picia mleka jest długa, problemy z przyswajaniem cukru mlecznego, zwanego laktozą, ma połowa obywateli. Z badań doktor Doroty Szostak-Węgierek z Instytutu [...]
[...] materiałów do tego artykułu poświęciłam wiele nocnych godzin na przeglądanie co ciekawszych stron WWW i doprawdy nie znalazłam strony traktującej o odżywianiu sportowców, gdzie nie pisałoby się o diecie optymalnej. Jest to najczęściej poruszany temat. Niech przykładem będzie portal Polskiej Kulturystyki, gdzie wieczorami bywa jednocześnie na [...]
[...] unikać kuchni góralskiej. Zatem co jeść podczas górskich wypadów? Po raz kolejny można sięgnąć po potrawy grillowane, są one dostępne także w barach szybkiej obsługi, gdzie można znaleźć kanapki z kawałkami grillowanej piersi kurczaka, podane ze świeżymi warzywami i oliwą z oliwek, czy naturalnym jogurtem. Można także skosztować [...]
[...] rozdzielono na dwie grupy i wysłano do dwóch różnych regionów. Jeden szczep musiał ciężej pracować i sam zdobywać pożywienie (zakładać uprawy itd.). Drugi pojechał do stanu, gdzie dobrobyt pozwalał im na wykonywanie prostych prac (stacje benzynowe, sklepy) i korzystać z przywileju kupowania w dobrze zaopatrzonych supermarketach. Oczywiście druga [...]
[...] dla sportowców i kulturystów, oddziaływujących w kierunku zwiększenia siły i masy mięśniowej. Sarsaparilla (Smilax officinalis) To roślina występująca głównie w Meksyku, gdzie stosowana była od wieków na reumatyzm, raka i choroby skóry. Zawiera duże ilości wzrostowych hormonów męskich - androgenów pod postacią sarsapogenin, mogących imitować [...]
[...] Polskiego Stowarzyszenia Spółdzielni Mleczarskich. Lekarze z międzynarodowej organizacji LMO twierdzą, że 80 procent ludzkości mleka po prostu nie trawi. W Polsce, gdzie tradycja picia mleka jest długa, problemy z przyswajaniem cukru mlecznego, zwanego laktozą, ma połowa obywateli. Z badań doktor Doroty Szostak-Węgierek z Instytutu [...]
[...] węglowodany i tłuszcze. Nie zapominajmy także o witaminach, składnikach mineralnych i ... wodzie.Zacznimy od tego, do czego są nam potrzebne poszczególne składniki a także, gdzie możemy je znaleść. Białko To dla nas najważniejszy skladnik diety. Dlaczego? Ponieważ jest głównym składnikime budulcowym naszego organizmu. W dużym uproszczeniu, [...]
[...] materiałów do tego artykułu poświęciłam wiele nocnych godzin na przeglądanie co ciekawszych stron WWW i doprawdy nie znalazłam strony traktującej o odżywianiu sportowców, gdzie nie pisałoby się o diecie optymalnej. Jest to najczęściej poruszany temat. Niech przykładem będzie portal Polskiej Kulturystyki, gdzie wieczorami bywa jednocześnie na [...]
[...] się stosunkowo niską zawartością właśnie aminokwasów siarkowych. Wartość biologiczna białka amarantusa wynosi ok. 75% (w odniesieniu do standardu FAO, gdzie białko jaja kurzego jest wzorcem - jego wart.biol.= 100%), czym przewyższa wartość biologiczną białka mleka (73%), jęczmienia (62%), pszenicy (56%) i kukurydzy (44%). [...]
[...] bilansem azotowym. Im wyższy bilans azotowy - tym „większe i silniejsze muskuły". Glutamina to podstawowy magazyn i transporter azotu. Glutamina dostarcza azot do mięśni, gdzie ten wbudowywany jest w aminokwasy i białka, czyli stymuluje procesy anaboliczne. Kiedy inne narządy lub tkanki potrzebują azotu, czerpią go z tkanki mięśniowej. Białka [...]
[...] i lanosterol Biosynteza acetylo-CoA Powstały w procesie glikolizy, a dokładnie fosforylacji substratowej pirogronian z cytoplazmy przedostaje się do mitochondrium, gdzie będą zachodziły pozostałe reakcje oddychania komórkowego. Sumarycznie wszystkie procesy, które zachodzą w mitochondrium (procesy spalania komórkowego) są dużo bardziej [...]
[...] adenozynotrifosforan - ATP. Jednak ten nie ma możliwości samodzielnego przemieszczania się pomiędzy przedziałami komórkowymi, a więc docierania do włókien mięśniowych, gdzie powstaje impuls siłowy oraz jądra komórkowego i rybosomów, gdzie przebiega synteza białek. Tu do akcji wkracza kreatyna... W mitochondriach odbiera ona rodniki [...]
[...] z przeznaczeniem dla europejskich zwierząt hodowlanych, podczas gdy jej ludność umierała z głodu. Wstrząsające jest to, iż 80% głodujących na świecie dzieci żyje w krajach, gdzie istnieje nadwyżka produkowanej żywności, produkowanej niestety dla zwierząt, które zostaną zjedzone przez zaledwie 480 milionów ludzi z krajów bogatych. jako [...]
[...] - teraz co pół roku biorę kurację. Dzięki sterydom zacząłem dużo czytać: książki o systemie treningów Joe Weidera, artykuły na stronach kulturystycznych i fora sportowe, gdzie pod hasłem „doping" dyskusje o zaletach, skutkach ubocznych i dawkach ciągną się latami. Można też znaleźć mnóstwo rozpisanych treningów, bo dla ciała ważne jest, żeby [...]
[...] glutatinu i syntezy hemu. Wiąże niemal wszystkie kwasy karboksylowe, stanowiące podstawowe źródło energii przy deficycie glukozy, i wprowadza je do komórek mięśniowych, gdzie te, uwalniane w efekcie enzymatycznej hydrolizy, zostają wykorzystane do produkcji energii w mitochondriach. Tauryna hamuje degradację erytrocytów i ułatwia wnikanie [...]
[...] rozwój choroby/schorzenia a nawet doprowadzić do całkowitego wyzdrowienia osób chorych. Węglowodany: Są to związki organiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu gdzie stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie. Podzielic je mozna na: 1. proste - jednocukry (monosaharydy) 2. złozone, dzielace się na: a) dwucukry (disaharydy, [...]
Tekst ten wszystkich drugiej poprawionej wersji adresuje do wszystkich odwiedzających nas gości którzy nie wiedzą jak brać sterydy, chcą zrobić swój pierwszy cykl etc. Wiele osób zadaje te same pytania tak więc napisałem to by bez końca nie odpowiadać na to samo :) Odpowiedzi są uproszczone i łopatoligiczne do bólu by kazdy je zrozumial Na [...]
[...] twaróg, to piło mleko, coś się „zakombinowało". Wiedza o odżywianiu żadna (znów uśmiech). Praktykowało się mleko granulowane i inne „wynalazki". O proteinach słyszało się „gdzieś tam". A jeśli ktoś, na skutek niesamowitego zbiegu okoliczności zdobył puszeczkę, to jadł ją przez 3 miesiące po łyżeczce od herbaty. Dlaczego więc, na jakiej [...]